Thursday, July 28, 2011

Ustaški zločin nad Srbima u Glini se ne može sakriti

Ustaški zlocin nad Srbima u Glini se ne može sakriti 14/07/2011 19:54 | Beograd | U Hrvatskoj i dalje vlada antisrpsko raspoloženje: Ustaše sprovode civile tokom Drugog svetskog rata
Autor: M. D. Milikic

Beograd - Hrvatski novinar i publicista Slavko Goldštajn porucio je premijerki Hrvatske Jadranki Kosor da je zvanicni Zagreb pre preuzimanja evropskih vrednosti dužan da ukloni mrlje koje su na savesti hrvatskog društva, a ticu se ustaških zlocina nad Srbima. On je pozvao Kosorovu da jedan dan izmedu 29. jula i 3. avgusta dode u Glinu i potpiše ili sa lokalnim vlastima supotpiše odluku da se sadašnji Hrvatski dom vrati njegovoj prvobitnoj nameni - Spomen-domu, a da se istovremeno pokrene inicijativa za podizanje novog Hrvatskog doma.

„One nam u vlastitoj kuci neprekidno stvaraju razdore, a u evropskom društvu sa takvim mrljama bicemo neželjeni uljezi“, ocenio je Goldštajn.

Isticuci da se najružnija od tih mrlja nalazi u Glini, poprištu masovnog zlocina nad Srbima Banije i Korduna pre 70 godina, Goldštajn je podsetio da je u glinskoj crkvi Rodenja Bogorodice u dva masovna zlocina 1941. ubijeno oko 1.000 muškaraca pravoslavne vere.

„Krajem jula 1941. godine krenuo je drugi talas masovnih ustaških ubijanja srpskog stanovništva po selima Banije i Korduna. Pocelo je u banskome Grabovcu streljanjem više stotina srpskih seljaka u znak odmazde za prvu partizansku akciju na tom podrucju, a nastavilo se pohodima ustaških kolona iz Gline, Karlovaca i Slunja, sve do Primišlja, Rakovice i Cetingrada, u kojima je prema zapisu slunjskih župnika i ustaškog tabornika Ivana Nikšica, ubijeno po iskazima nekih razbojnika 3.000 do 4.000 pravoslavaca, istakao je Goldštajn. On je naglasio da je velika ustaška „akcija cišcenja“ trajala od 24. jula do 8. avgusta 1941. godine, a u tom razdoblju pocinjena su i dva masovna zlocina nad Srbima u glinskoj pravoslavnoj crkvi Rodenja Bogorodice.

„U noci od 29. do 30. jula u crkvi je ubijeno nešto manje od 200 muškaraca pravoslavne vere, prisilno dovedenih iz okoline Topuskog. Pre jutra leševi ubijenih otpremljeni su u pripremljeno grobište nedaleko od sela Prekopa i tragovi zlocina su se pokušali prikriti, ali medu leševima se prikrilo i nekoliko živih ljudi“, objašnjava Goldštajn.

Cedomir Višnjic, predsednik Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Zagreba, ovaj potez hrvatskog publiciste i novinara ocenjuje kao znacajan.

- Medutim, da li ce on uroditi plodom, teško je govoriti, jer sve zavisi od politickih faktora. Srbi ce i ove godine obeležiti 70 godina od zlocina o kome se i danas malo zna, a najavljena je i poseta hrvatskog predsednika Ive Josipovica, naglašava Višnjic za Danas.

Stevan Mirkovic, general-pukovnik JNA u penziji, kaže za naš list da hrvatskim ustašama ne odgovara ponovno pokretanje price o glinskoj crkvi, jer ono što se tamo dogodilo, oni žele da sakriju.

- To je bio stravican zlocin, veliki broj muškaraca je zatvoren u crkvi i ubijen na najmonstruozniji nacin, ne oružjem, vec macevima i maljevima i poznata je prica da je krv srpskih muškaraca curila ispod crkvenih vrata. Upravo zbog toga Spomen-dom je preimenovan u Hrvatski dom, kako bi se ovaj zlocin zataškao, a žrtve zaboravile, istice Mirkovic.

Medutim, naš sagovornik je skeptican po pitanju odziva hrvatskih zvanicnika. Prema njegovim recima, u Hrvatskoj i dalje vlada antisrpsko raspoloženje, a hrvatski i ustaški zlocinci se proglašavaju za heroje. 

Teršelic: Potrebno mnogo politicke volje

Vesna Teršelic, rukovodilac nevladine organizacije Dokumenta iz Zagreba, kaže za Danas da je ova organizacija predložila da se na zgradu Hrvatskog doma u Glini vrati spomen-ploca, ali i da se domu vrati nekadašnje ime Spomen-dom, pod kojim je sagraden 1969. godine na mestu crkve u kojoj su pobijeni Srbi. „Od hrvatske Vlade smo dobili odgovor da oni nisu nadležni i da se obratimo Ministarstvu kulture, a u tom ministarstvu su nam rekli da se obratimo lokalnoj samoupravi. Ovaj potez od izuzetnog je znacaja za Hrvatsku i za njega je potrebno malo energije i puno politicke volje“, naglašava Teršeliceva.


View the original article here

No comments:

Post a Comment