Saturday, July 30, 2011

U Srbiji bez vidljivog upozorenja

Autor: M. D. Milikic

Beograd - Iako su pojedine svetske industrije alkoholnih pica pokrenule dobrovoljni program obeležavanja svojih proizvoda upozorenjima na štetnost alkohola po zdravlje, ovakva odluka u Srbiji još nece biti na dnevnom redu.

Prema recima sagovornika Danasa, u cilju smanjenja zloupotreba alkohola u narednom periodu ce biti usvojena Nacionalna strategija za borbu protiv alkoholizma, koja obuhvata niz sistemskih mera, a jedna od njih je i izrada vodica i smernica za rano otkrivanje i lecenje zavisnosti od alkohola.

Petar Nastasic, predsednik Republicke komisije za prevenciju zloupotrebe alkohola i alkoholizma, kaže za naš list da Srbija do sada nije imala nikakvu strategiju za borbu protiv zloupotreba alkohola i alkoholizma.

- Završili smo Nacrt nacionalne strategije za borbu protiv alkoholizma koja se naslanja na Akcioni plan Evropske unije od 2012. do 2020. godine. Strategija, pre svega, podrazumeva unapredenje zdravstvene službe koja treba da se redefiniše i istovremeno da se oformi veci broj vanbolnickih institucija, ukazuje Nastasic.

Prema njegovim recima, teško je izracunati tacan broj alkoholicara u Srbiji, ali se procenjuje da izmedu 250.000 i 300.000 gradana Srbije svakodnevno konzumira alkohol.

- Po broju obolelih i umrlih alkoholizam se u svetu nalazi na trecem mestu, iza kardiovaskularnih i malignih oboljenja, a tri do pet odsto ukupne svetske populacije je zavisno od alkohola, naglašava Nastasic.

Prema poslednjim istraživanjima, više od 40 odsto mladih od 16 godina u Srbiji se jednom ili više puta napilo, a cak 90 odsto njih je probalo alkohol, dok se svaki peti opija cesto tokom godina. Takode, oko 70 odsto ukupnog stanovništva starije od 18 godina konzumira alkohol u skladu sa društvenim normama, a tek povremeno se opija, dok problematicni alkoholicari cine cak cetvrtinu populacije.

Srbija je u Evropi na cetvrtom mestu po potrošnji alkoholnih pica, a po broju stabala šljive prva je zemlja u svetu, a od šljive do šljivovice, koja je i naš brend, put je sve kraci i sve više onih koji posežu za njom. Konzumiranje alkohola ima i mnogobrojne posledice po zdravlje i gotovo da nema organa u ljudskom telu koji nije ugrožen ovom lošom navikom. Najcešca oštecenja su oštecenja nervnog sistema, jetre, želuca i srca. Na primer, u SAD svake godine umre 100.000 ljudi od komplikacija alkoholnih bolesti. Takode, vec nakon cetrdesete godine života 70 odsto alkoholicara dolazi na lecenje sa komplikacijama alkoholnih bolesti. Žestoka pica oštecuju pre svega nerve i izazivaju alkoholne psihoze, pivo deluje na srce, a vino na jetru. Maligna oboljenja su cešca kod alkoholicara u odnosu na opštu populaciju i to narocito karcinomi probavnog trakta, usne duplje, jetre, a kod žena dojke, a više od 50 odsto svih ciroza jetre vezano je za alkoholizam.

Statistika na bocama

Jedan od clanova Anonimnih alkoholicara Srbije kaže za Danas da bi upozorenja na štetnost alkohola trebala da budu štampana i u našoj zemlji.

- Da li bi to imalo efekta teško je reci, ali je predlog dobar. Mislim da bi bilo najbolje da se na bocama alkoholnih pica stavlja statistika, kao što su recimo podaci o tome koliko je dece i pešaka stradalo zbog pijanih vozaca i slicno, istice naš sagovornik.


View the original article here

No comments:

Post a Comment