Saturday, July 30, 2011

Svaka treća Romkinja majka pre punoletstva

Autor: M. D. M.

Beograd - Preliminarni rezultati istraživanja višestrukih pokazatelja stanja i položaja dece i žena u Srbiji ukazuju na vidljiv napredak u vecini oblasti, ukljucujuci zdravlje žena i dece, rani razvoj deteta i obrazovanje. Poboljšanje je primetno i na nacionalnom nivou i medu romskom populacijom koja živi u neformalnim naseljima, ali i dalje postoje dispariteti koji zahtevaju stalno ulaganje u najugroženiju decu.

Istraživanje koje su sproveli Republicki zavod za statistiku i Unicef uradeno je 2010. godine, a u njemu je ucestvovalo 6.800 domacinstava na nacionalnom uzorku i 1.800 domacinstava u romskim naseljima.

Dragana Ðokovic Papic, šef Odseka za socijalne indikatore, pravosudnu i rodnu statistiku Republickog zavoda za statistiku, istakla je da je obuhvat dece uzrasta od tri do pet godina predškolskim obrazovanjem povecan u odnosu na raniji period.

- Ipak, i dalje samo 44 odsto dece u Srbiji pohada predškolske programe. Kada su romska deca u pitanju, procenat je u porastu, ali je i dalje drasticno nizak, odnosno samo osam odsto dece ide u predškolsko, ukazala je Ðokovic Papic. Ona je dodala da tri cetvrtine dece ispod pet godina u Srbiji poseduje bar tri decije knjige, ali da zabrinjava podatak da oko 20 odsto domacinstava sa decom mladom od pet godina nema nijednu takvu knjigu.

Prema njenim recima, cak 14 odsto romskih devojaka uzrasta od 15 do 19 godina stupa u brak ili bracnu zajednicu pre petnaeste godine, a svaka treca rodi prvo dete pre punoletstva.

- Ovakva situacija utice i na pad pohadanja osnovnog obrazovanja medu devojcicama iz romskih naselja, koje uglavnom školu napuštaju oko dvanaeste godine, naglasila je Ðokovic Papic. Ona je dodala da se manje od 30 odsto dece u našoj zemlji odgaja iskljucivo nenasilnim metodama, ali da su cak dve trecine dece starosti dve do 14 godina iskusilo neku vrstu psihološke agresije ili fizickog nasilja, kao i da je ta pojava cešca medu decom iz romskih naselja.

Inkluzivne mere dale rezultate

Judita Rajhenberg, direktorka Unicefa u Srbiji, istakla je da preliminarni podaci istraživanja pokazuju da su inkluzivne mere, usmerene na najsiromašnije i socijalno iskljucenu decu, donele preko potrebne rezultate. „Medutim, njihov položaj je i dalje ispod nacionalnog proseka, a ima i drugih oblasti koje upozoravaju da moramo da im u buducnosti posvetimo više pažnje“, napomenula je Rajhenberg.


View the original article here

No comments:

Post a Comment