Sunday, July 31, 2011

Roditelji ipak u redu za knjige

Autor: V. Andric

Beograd - Iako je u javnosti više puta najavljivano da ce Ministarstvo prosvete obezbediti besplatne udžbenike za sve ucenike od prvog do treceg razreda osnovne škole, a da ce Skupština grada kupiti knjige beogradskim dacima od cetvrtog do osmog razreda, ni škole, ali ni roditelji još nemaju precizne informacije šta ce zaista biti besplatno, a koje udžbenike ce morati da kupe.

Prema nezvanicnim saznanjima našeg lista, ucenici prvog, drugog i treceg razreda osnovne škole dobice besplatne udžbenike i radne sveske za obavezne predmete - srpski jezik, matematiku i svet oko nas za prvi i drugi razred, odnosno prirodu i društvo za treci. Udžbenike za likovno i muzicko za prvi i drugi razred Ministarstvo nece kupovati, vec je namera da se koriste primerci iz prethodnih godina. Nejasno je, medutim, kako ce to izgledati, jer prethodne dve godine ucenici nisu vracali knjige na kraju školske godine. Ministarstvo ce kupiti likovno i muzicko za treci razred osnovne škole. S druge strane, knjige za strane jezike, obavezne izborne i fakultativne predmete država nece kupovati, nego ce te udžbenike morati da plate roditelji.

Kada je rec o beogradskim ucenicima, Skupština grada je najavila da ce obezbediti udžbenike za obavezne predmete, osim knjiga za strane jezike, izborne predmete i radnih listova.

- Mi smo imali informaciju da ce ucenici od prvog do osmog razreda dobiti besplatne udžbenike za sve predmete, osim za strane jezike, a da ce radne sveske morati da se kupuju. Vecina roditelja je vec kupila radne sveske, ali u ovom trenutku nemamo informaciju da ce se nešto menjati. Naši nastavnici i ucitelji su izabrali izdavace. U starijim razredima su se uglavnom opredeljivali za knjige Zavoda za udžbenike, a u mladim ima naslova više izdavackih kuca - Nove škole, Kleta, Kreativnog centra - kaže za Danas Slobodan Malušic, direktor OŠ „Ðura Danicic“ u Beogradu.

Kako je ranije receno, daci od prvog do treceg razreda ce morati da cuvaju udžbenike i da ih vrate školi na kraju školske godine, a radne sveske ce moci da zadrže. Beogradski daci takode su obavezni da cuvaju knjige i vrate ih školi.

- Komisija za besplatne udžbenike, koju je formiralo Ministarstvo prosvete, definisala je listu udžbenickih kompleta za obavezne predmete za prvi, drugi i treci razred za školsku 2011-2012. godinu, na osnovu dostavljenog spiska izabranih udžbenika tenderske komisije - kaže za Danas Aleksandar Jovanovic, predsednik Komisije za besplatne udžbenike, dodajuci da predmet rada te komisije nisu bili udžbenici za strane jezike, izborne i fakultativne predmete, kao i udžbenici za muzicko i likovno za prvi i drugi razred osnovne škole.

Liste udžbenickih kompleta su potom poslate nastavnicima na izjašnjavanje, a pre nekoliko dana izdavacke kuce su dobile spiskove sa porucenim kolicinama udžbenika. Izdavaci kažu da narucene knjige treba da isporuce do pocetka nove školske godine.

Siromaštvo rešavati na drugi nacin

- Smatram da je akcija obezbedivanja besplatnih udžbenika jako korisna. Alternativa da se samo siromašnim ucenicima obezbede besplatni udžbenici je neostvariva jer je teško utvrditi po kojim kriterijumima se odreduje da je neko siromašan. Sem toga, ti ucenici bi u razredu bili obeleženi. Siromaštvo treba rešavati na drugi nacin, a udžbenike treba da dobiju svi ucenici - porucuje Aleksandar Jovanovic, predsednik Komisije za besplatne udžbenike za prvi, drugi i treci razred osnovne škole.


View the original article here

No comments:

Post a Comment