Friday, July 29, 2011

Male tajne velikog ORF-a

13/07/2011 18:08

Autor: Boro Soleša

- Hej, ovo je kao kod nas! Na televiziji monumentalna žabokrecina! - šalim se sa taksistom dok zaustavlja automobil pred velikim veštackim jezerom, sa dosta algi na površini, koje se nalazi ispred arhitektonskog modernog ceda, zgradom nacionalne, javne austrijske televizije ili u originalu - Österreichischer Rundfunk (ORF ).

U radnji je drugacije nego u izlogu. Gerald Sigmund, koji je u ORF-u prošao razlicite poslove, prica da je u televiziji oko 2100 zaposlenih, od cega su petina novinari. Gerald prica i prelazi iz prostora do prostora, kroz hodnike velike kao skladišta, dok nismo došli do jednog od velikih studija.

Scenografija kao da ceka pocetak nove emisije, a ogromna slova „Money maker“, hoce reci majstor za pravljenje novca, jasno porucuju o cemu se radi.

- Da li je to kviz znanja ili televizijsko kockanje, pitam Geralda.

- Više je to kockanje... Pogledajte samo taj ogromni broj reflektora koji vise sa plafona. A pokazacu vam jedan detalj...

Dolazimo do susedne prostorije. U jednom uglu stoji nekoliko velikih televizijskih kamera. Gerald skida navlaku sa jedne i pred nama se ukaza cudo tehnike.

- Košta 200.000 evra, teška je 200 kilograma, iako je veoma lako rukovati s njom. Samo stativ je vredan 30.000 evra, a pokazacu vam i zašto.

Uze rukohvat teške kamere i jednom je rukom okrenu i privuce sebi pri tome menjajuci i visinu i ugao. U željenoj poziciji kamera stade kao ukopana.

- Eto, o tome vam govorim, jako je laka za rukovanje. Jednom rukom, prakticno, završavam sve što mi treba.

Gerald je bio pri kraju svoje prezentacije kada smo prešli u deo sa „banana deskom“ (novinari su ga tako nazvali jer se sastoji od dva ogromna savijena stola u obliku banane). Radi se o „srcu dnevne redakcije ORF“, kako nam je objasnila jedna od urednica-redaktorki, Gudrun Erica Gutt, dok su austrijske kolege, dežurni urednici, uostalom kao i svi dežurni urednici na svetu pratili najnovije vesti iz razlicitih novinskih agencija i TV kuca, ukljucujuci i Al Džaziru. To je strandardan postupak koji predvida tri glavna filtera. Prvo dežurni selektira niz vesti, zatim urednici odredenih rubrika preuzimaju svoje vesti, a onda konacno urednik emisije reda vesti po važnosti.

Ulazimo u prostor gde se prilozi montiraju od pristiglog materijala, a kolege su se upravo bavile još nerazjašnjenim ubistvom 14-godišnje devojcice. Slucaj podseca na tajanstveni nestanak 17-godišnje Antonije Bilic, za šta je optužen Dragan Paravinja.

Ocito „vruc“ prilog zbog kojega su se svi užurbali želeci da saznaju pozadinu slucaja.

Ljubazna gospoda Gutt mi objašnjava da je u susednoj prostoriji studio u kome se snima „Hojte in Osterajh“ ili „Danas u Austriji“. Ulazimo u kružni prostor koji na 360 stepeni cini pozadinu te emisije, jedne od najgledanijih na javnoj televiziji ORF.

Dok mi Guttova objašnjava gde stoji koji od voditelja, isprobavam jednu od pozicija glavnih voditelja „Hojtea“, pa se smejemo na aluziju kako sam došao na pravo mesto jer Danas se na nemackom kaže hojte.

- Da, mogao bi da ostaneš, šali se Guttova.

- Zavisi koliko nudite za transfer - šalim se i ja, iako znam da je plata austrijskih kolega barem deset puta veca nego kod nas.

- Najpre malo na usavršavanje nemackog i to je to, dodaje jedan od austrijskih kolega koji je došao da spremi „košuljicu“ ili listu sa najvažnijim vestima i najavama za emisiju.

Dok se pozdravljamo Guttova hoce da nam isprica šta joj se dogodilo kada je prošle godine letovala u Dalmaciji, sa kolegama sa Hrvatske televizije.

- Spremali smo ribu na roštilju i lepim velikim tacnama. Sve je to bilo jako ukusno, sveža riba, dobro vino, blizu je more, kad mi koleginica u prici o raspadu bivše Jugoslavije, koju sam ja licno jako volela, isprica kako je roštilj i posude kupljeno u jednoj divnoj prodavnici u Valjevu i da se uvek toga rado sete kada spremaju ribu na žaru. Malo sam sentimentalna, znate, ja sam u Austriju došla iz Rumunije pre 32 godine, pa citav taj prostor doživljavam veoma licno - rekla nam je na rastanku.

ORF 2 i Dragana Mirkovic

Drugi program ORF-a kod naših ljudi u Austriji postigao je najvecu gledanost kada je emitovao emisiju o tome kako se „luce iz Kasidola“, pevacica narodnih nota Dragana Mirkovic, snašla u belom svetu. Prikazali su unutrašnjost njene vile. Dragana je govorila o Austriji koju doživljava kao svoju zemlju, jer u njoj rastu njena deca, o karijeri, ljubavi prema suprugu, ali je najviše komentara izazvalo njeno bogatstvo, posebno kod onih koji su u Austriju došli bogacenja radi.


View the original article here

No comments:

Post a Comment