Saturday, July 30, 2011

Legenda o „zlatnoj levici“

Autor: N. Markovic - L. Spasovski

Nakon uspeha koje su postigli igrani film „Montevideo, Bog te video“ i dokumentarni „Jednom braca“ o prijateljstvu Dražena Petrovica i Vlade Divca ocigledno je da ovdašnja publika uživa da na velikom platnu gleda dogadaje i sportiste koji su obeležili prošlost.

Upravo zato, treba ocekivati da ce igrano - dokumentarni film o Radivoju Koracu „Legenda o zlatnoj levici“ doživeti slicnu sudbinu. Film o jednom od najboljih košarkaša svih vremena koji je tragicno izgubio život u 31. godini zainteresovao je i organizatore predstojeceg Evropskog prvenstva u košarci.

- Film bi trebalo da bude završen za dve ili tri nedelje. Plan je da bude preveden na sedam jezika. Pošto je od strane FIBA uvršten u zvanicni program Evropskog prvenstva u Litvaniji ideja je da premijerno bude prikazan 6. septembra, u pauzi izmedu dve faze kontinentalnog šampionata. Plan je da nakon toga bude prikazan u Beogradu izmedu 18. i 26. septembra. U filmu se, izmedu ostalih, pojavljuju Ivo Daneu, Josip Ðerda, Bora Stankovic, Nemanja Ðuric, Miško Cermak, Luik Kliford, Francesko Varoto, Emiliano Rodrigez, Pedro Ferandiz. Uloga Koraceve majke poverena je Katarini Radivojevic, Ivu Andrica igra Tihomir Stanic, Tita Voja Brajovic, dok je životni rukopis Radivoja Koraca na filmsko platno što uverljivije pokušao da prenese Vladimir Aleksic. On je cetiri nedelje trenirao sa košarkaškim strucnjacima kako bi shvatio sportsku, ali i intelektualnu genijalnost Radivoja Koraca. Sniman je u Madridu, Padovi, Ljubljani, Beogradu, Somboru više od dve i po godine - kaže za Danas reditelj i scenarista filma Gordan Matic.

Ipak, kao i vecina interesantnih projekata u Srbiji i ovaj film ima velike finansijske probleme, zbog cega je cak ugrožena mogucnost da po planu bude prikazan u septembru u Litvaniji na smotri najboljih košarkaških reprezentacija na Starom kontinentu.

- Ostalo nam je da uradimo kolor korekciju i dizajn zvuka a zatim i mastering filma. Do danas sredstva za postprodukciju nisu isplacena iako je film od nacionalnog interesa, te se iskreno nadamo da ce se što skorije pronaci neophodna sredstva kako ne bi propustili veliku priliku da film i Srbiju predstavimo na predstojecem Evrobasketu. U više navrata smo razgovarali sa predstavnicima izvršne vlasti. Dobili smo razna obecanja, ali nam novac nije uplacen i pored toga što su predsednik Tadic, ministar kulture Markovic i potpredsednik vlade Dacic pohvalili ovu ideju i projekat. Tužno je da su nam Grad Ljubljana i Madrid isplatili deo dogovorene sume, a država Srbija kašnjenjem rizikuje da film ne bude završen na vreme, a samim tim i da njegova projekcija ne bude prikazana na Evropskom prvenstvu u Litvaniji - kaže Matic.

Pojedini segmenti snimani su i u Ljubljani, s obzirom na to da je Boris Kristancic, reprezentativac Jugoslavije pedesetih godina 20. veka, uz Boru Stankovica i Acu Nikolica možda i najzaslužniji što je Korac kao mlad igrac postao reprezentativac tadašnje zemlje. Naratori u filmu su Aleksandar Ðordevic i Milenko Tepic.

- Odlucili smo se za Tepica pošto je on 2008. bio kapiten generacije igraca rodenih 1987. godine koji su na prvenstvu mladih uzeli zlatnu medalju. Tepic je sjajan decko, pritom je veoma obrazovan. Sale Ðordevic je takode vrhunski uradio svoj posao i mnogo nam je pomogao u svakom smislu. Obojica su ljudine i veoma sam im zahvalan - oduševljeno kaže Matic.

Korac je bio specificna osoba. Osim što je bio vrhunski sportista, imao je veliku želju da završi Elektrotehnicki fakultet. Sa 20 godina bio je najbolji strelac domaceg prvenstva i šampion Jugoslavije tako da je rešio da napusti košarku i posveti se fakultetu. Bio je to veliki šok za Borislava Stankovica, tadašnjeg trenera OKK Beograda, koji nikako nije mogao da se pomiri sa odlukom najboljeg igraca. Stankovic je po svaku cenu želeo da ga vrati na parket. Cak se i danas prepricavaju razgovori Stankovica i Koraca u Knez Mihailovoj, kao i sprintevi trenera duž najprometnije ulice u nameri da sustigne Koraca koji je sebe video kao inžinjera, a ne samo košarkaša. Nažalost, smrt ga je sprecila da diplomira na ETF-u. Ostao mu je jedan ispit i diplomski. Tog 2. juna 1969. godine vracajuci se sa prijateljske utakmice reprezentacije Jugoslavije Korac je poginuo u saobracajnoj nesreci.

Rundekova muzika i 118 intervjua

Gordan Matic, reditelj i scenarista roden je u Kragujevcu. Trenutno je na postdiplomskim studijama. Radio je više dokumentarnih filmova i pozorišnih drama, poput „Dvanaest gnevnih ljudi“. U planu ima film slicnog profila o Ivi Andricu. Obavio je 118 intervjua uoci snimanja „Legende o zlatnoj levici“. Darko Rundek je komponovao muziku. Dušan Ivanovic je direktor fotografije, Marijan Rubeša je montažer, Nenad Markovic i Sanela Spajic su scenografi, Zoran Maksimovic dizajner zvuka, Marko Paljic producent.

Ljubimac žena

- Uradili smo intervju sa Radivojevom majkom Zagorkom Korac. Ispricala nam je da je bio veoma popularan medu ženama. Obožavale su njegovu harizmu i elokventnost. Radivoje je bio covek ispred svog vremena - ocenjuje reditelj Matic.

Poslednji intervju „Oslobodenju“

U poslednjem intervjuu nekoliko sati pre udesa, on je u sarajevskom Oslobodenju obznanio prelazak u Real Madrid. „Kraljevski klub“ ga je silno želeo, cekao je na njegov dolazak nekoliko sezona, ali nažalost smrt Radivoja Koraca prekinula je njihove zajednicke snove o brojnim titulama u španskom šampionatu i evropskim takmicenjima.

Podrška MOK-a, FIBA, Beograda, Ljubljane...

Ovaj projekat ima podršku MOK-a, FIBA, Grada Beograda, ministarstva kulture, tacnije Filmskog centra koji je zadužen za davanje finansijskih sredstava, Grada Ljubljane...

- Istakao bih da Slovenci ucestvuju u koprodukciji. FIBA je veoma stalo da sacuva zaostavštinu vezanu za ocuvanje pravih vrednosti ciji je sinonim bio Radivoje Korac. On je bio prva zvezda evropske košarke, igrac koji nije vratio vec je doveo publiku na košarkaške terene velike Jugoslavije - smatra Matic.

„Doneo“ Bitlse u Beograd

Prvu plocu Bitlsa u Beograd je doneo upravo Korac. Sredinom pedesetih sloboda kretanja jugoslovenskim državljanima bila je ogranicena. Cak su i sportisti imali pasoše u trajanju od šest meseci. Na jednom od gostovanja nacionalne selekcije u Nemackoj Radivoje je kupio plocu Bitlsa koju je odneo cuvenom Nikoli Karaklajicu koji je imao emisiju na Radio Beogradu. Karaklajic je predložio Radivoju da napravi listu omiljenih pesama, koja ce biti zabeležena i na filmu, a zatim je sam u jednoj emisiji puštao te pesme.


View the original article here

No comments:

Post a Comment