Sunday, July 31, 2011

Neraspoređen 5.621 učenik

13/07/2011 19:29 | Beograd

Autor: V. A.

Beograd - Posle prvog upisnog kruga, u srednjim školama u Srbiji ostalo je slobodno 13.292 mesta, za koja ce vec danas moci da konkuriše 5.621 nerasporedeni ucenik, receno je Danasu u Ministarstvu prosvete i nauke.

Od 77.954 ucenika osmog razreda, koji su bili u bazi podataka, na završni ispit je izašlo 76.658 ucenika, a njih 72.698 je popunilo liste želja. U prvom krugu u srednje škole je rasporedeno 69.775 ucenika, a 2.558 daka je upisano u specijalizovane srednje škole, kažu u Ministarstvu.

Ucenici koji su rasporedeni u prvom krugu mogu još danas do 15 sati da se upišu u odgovarajuce srednje škole, dok ce nerasporedeni daci danas od 9 do 15 sati podnositi prijave sa željama za upis u srednje škole u kojima je ostalo slobodnih mesta.

Bojan Ristic, nacelnik Odeljenja za srednje strucno, opšte i umetnicko obrazovanje u Ministarstvu prosvete, savetuje nerasporedenim ucenicima da prilikom popunjavanja liste želja pogledaju koliki je minimalan broj poena bio potreban za upis odredenih obrazovnih profila, u školama u kojima je ostalo slobodnih mesta. Ako ucenik ima veci broj bodova od donjeg praga, onda može tu školu da navede u listu želja.

Konacni raspored daka po srednjim školama u drugom upisnom krugu bice objavljen u osnovnim školama koje su ucenici završili u subotu, a tada ce se obaviti i upis primljenih kandidata. Ukoliko neki ucenik i posle drugog kruga ostane neupisan, on ce od 1. septembra moci direktno da konkuriše u srednjim školama, u kojima nisu popunjene upisne kvote, navodi Ristic za Danas.

Iz Ministarstva prosvete podsecaju ucenike da prilikom upisa u prvi razred srednje škole nisu obavezni da placaju takozvani dacki dinar. Oni pozivaju dake i njihove roditelje da prijave prosvetnoj inspekciji ukoliko neka srednja škola uslovljava upis ucenika placanjem bilo kakve nadoknade. 

Prazne klupe u tehnickim školama

Posle prvog upisnog kruga u Beogradu je najviše slobodnih mesta ostalo u tehnickim, gradevinskim i mašinskim školama. Mesta ima i u Grafickoj, Hemijskoj, Poljoprivrednoj i Školi za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju.


View the original article here

No comments:

Post a Comment