Friday, July 29, 2011

Odlaže se rok za digitalizaciju?

Autor: B. Cvejic

Beograd - Postoji mogucnost da ce se u narednom periodu poceti s probnim emitovanjem digitalnog TV signala u odredenom obimu i na odredenoj teritoriji, pa se trenutno analizira i mogucnost pomeranja roka za potpuni prelazak na digitalno emitovanje. U tom smislu možda ce doci do izmene strategije i datuma prelaska koji je usvojen strategijom, pri cemu ce se svakako uzeti u obzir i datum izbora - receno je Danasu u Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva.

Podsetimo, rok za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje televizije u Evropi je 2015, a nadležni u Srbiji postavili su sebi rok da digitalizacija bude završena do 4. aprila 2012. Donedavno prvobitni datum za završetak procesa digitalizacije nije se dovodio u pitanje, dok se danas u javnosti pominje da bi rok za prelazak na digitalno emitovanje signala mogao da se pomeri i za pocetak 2013.

Odgovorna urednica digitalnog programa RTS i koordinatorka Radne grupe za digitalizaciju RTS Tatjana Citic kaže za Danas da je najava odlaganja roka za gašenje svih analognih predajnika u Srbiji u jednom danu ocekivana, jer je „mnogo planirano, a nažalost za sada nedovoljno uradeno“. Ona ocekuje da ce elektronskim medijima i javnosti u kratkom roku biti predstavljen revidiran, realan akcioni plan uskladen sa najavljenim odlaganjem roka za konacni prelazak na digitalno emitovanje programa.

- Sigurna sam da je razlog za odlaganje kratak rok koji je u startu postavljen. Obezbedivanje tehnickih uslova za digitalizaciju veoma je zahtevan proces koji usporavaju administrativne procedure. Za sticanje svih uslova za iskljucivanje analognih, a ukljucivanje digitalnih predajnika u Srbiji, potrebno je sigurno godinu i po dana intenzivnog rada - istice Citiceva.

Clan radne grupe koja je pisala strategiju prelska s analognog na digitalno emitovanje u Srbiji Slobodan Ðoric kaže za naš list da u procesu digitalizacije postoji niz problema, kao i da bi realan rok za završetak ovog posla mogao biti najranije april 2013.

- Medijska strategija još nije završena u Srbiji, a ona bi trebalo da bude izvor svih zakonskih propisa o medijima, pa i o digitalizaciji. Medutim, u Nacrtu strategije posveceno je veoma malo prostora ovoj oblasti - istice Ðoric.

Što se tice zemalja okruženja, on navodi da ce Hrvatska, Madarska, Rumunija i Bugarska završiti proces digitalizacije do kraja ove godine. Kako dodaje, u Hrvatskoj se to odvija postepeno po regionima, a „ne odjednom i preko noci kao što je zamišljeno kod nas“. Ðoric, naime, smatra da bi najbolje rešenje bilo upravo etapno prelaženje na digitalno emitovanje signala, prema regionalnim lokacijama predvidenim za digitalno emitovanje.

Kašnjenje i u regionu

Tatjana Citic iz RTS kaže da u regionu, što se tice procesa digitalizacije, prednjaci Hrvatska, na cijem se primeru vidi da su se i pored dobrog plana pokazali neocekivani tehnicki problemi, što je odložilo gašenje svih analognih predajnika. Ona dodaje da u Bosni i Hercegovini u ovom trenutku ne postoje uslovi da ceo posao bude gotov na vreme, dok se u Crnoj Gori, koja je planirala da u periodu do 2012. postepeno gasi analogne signale, za sada kasni u realizaciji akcionog plana.


View the original article here

No comments:

Post a Comment