Sunday, July 31, 2011

Prazne trogodišnje škole

Autor: Vesna Andric

Beograd - Trogodišnji obrazovni profili u srednjim strucnim školama u Srbiji posle prvog upisnog kruga ostali su prazni, a zaposleni u ovim školama se nadaju da ce se posle drugog upisnog roka u subotu situacija bar malo popraviti.

Ucenicima su jedino bila atraktivna trogodišnja zanimanja u ugostiteljsko-turistickim i medicinskim školama, dok su za gradevinske, mašinske, tehnicke, drvne, ali i škole ostalih „prirodnih struka“ daci bili slabo zainteresovani. Ovakva situacija mogla bi da dovede i do viška profesorskog kadra, upozoravaju u srednjim školama.

- Desilo se ono cega smo se plašili i na šta je upozoravala Zajednica gradevinskih i geodetskih škola. U skoro svim školama ove struke u Srbiji ni deset odsto mesta u trogodišnjim profilima nije popunjeno, a u prvom upisnom krugu bolje je prošla jedino Gradevinska škola Beograd. Nisam protiv male mature, ali ovakav nacin upisa i izjednacavanje svih ucenika nije dobar. Tu ce nešto morati da se menja - istice za Danas Momir Andeslic, direktor Zajednice gradevinskih i geodetskih škola.

Kako dodaje, daci koji su želeli da upišu cetvorogodišnje profile ranije su polagali kvalifikacioni ispit, dok su ucenici koji su hteli u trogodišnje škole odmah birali zanimanje. Ove godine, medutim, svi ucenici su bili obavezni da izadu na završni ispit, ali pošto nije bilo donjeg praga, cetvorogodišnju školu je mogao da upiše i dak koji na maloj maturi ne osvoji nijedan poen. Andeslic kaže da ce se tek u novembru videti rezultati ucenika u srednjim školama i koliko uspešno mogu da prate nastavu.

Iako u Gradevinskoj školi Beograd isticu da su relativno zadovoljni brojem ucenika posle prvog upisnog roka, dosta praznih klupa ostalo je cak i u oglednim profilima. Obrazovni profili staklorezac, polagac obloga i krovopokrivac zasad su bez ijednog ucenika.

U odeljenjima koje školuju armirace i montere suve gradnje rasporedeno je samo po dva ucenika. Jedini novi ogledni profil koji je uveden ove godine - tehnicar za održavanje objekata, želelo je da upiše samo 11 ucenika, a mesta ima za 24.

U Gradevinsko-tehnickoj školi u Nišu nijedan ucenik nije rasporeden na obrazovne profile tapetar-dekorater i proizvodac finalnih proizvoda od drveta. Samo jedan dak je u odeljenju koje školuje montere suve gradnje, a po tri ucenika su htela da upišu zanimanja keramicar, gradevinski tehnicar za hidrogradnju i gradevinski tehnicar za laboratorijska ispitivanja.

- Od 252 ucenika u Tehnickoj školi „Zmaj“ koliko možemo da upišemo, u prvom krugu je rasporedeno samo 103 daka, a cak ni svi oni nisu došli da se upišu. Nikad lošije nismo prošli. Mi smo škola na kraju Beograda i na kraju Zemuna i zbog takvog položaja mnogi za nas i ne znaju, iako imamo odlicne uslove za rad. Imamo više od 100 kompjutera, ugovore sa Galenikom, Beogradskim elektranama i drugim preduzecima, u kojima ucenici imaju praksu. Naši ucenici imaju prohodnost na gotovo sve fakultete. Mnogi i ne znaju da je obrazovni profil tehnicar mehatronike koji školujemo zanimanje buducnosti - kaže Dragan Pavlovic, pomocnik direktor Tehnicke škole „Zmaj“ u Beogradu.

U ovoj školi za mehatronicara se, medutim, opredelilo samo šest daka, samo jedan ucenik je naveo u listu želja zanimanje mašinbravar, a tri precizni mehanicar. I atraktivni cetvorogodišnji profili nisu bolje prošli - zanimanje mašinski tehnicar za kompjutersko konstruisanje moglo je da upiše 60 ucenika, a rasporedeno je samo 20, dok je tehnicar za kompjutersko upravljanje u listi želja navelo 54 daka, a mesta ima za 90. 

Nece u proizvodna zanimanja

Dragan Pavlovic, pomocnik direktora Tehnicke škole „Zmaj“, podseca da je pre deset godina za upis u srednje strucne škole ucenik trebalo da osvoji najmanje osam poena na kvalifikacionom ispitu, a 12 za gimnazije, što je bilo dobro „rešeto“, a sve škole su imale ucenike. Danas, kako kaže, daci nece u proizvodna zanimanja, vec se radije opredeljuju za medicinske, ekonomske škole i gimnazije.


View the original article here

No comments:

Post a Comment