Sunday, July 31, 2011

Proširenje druma u crkvenom posedu

Proširenje druma u crkvenom posedu 14/07/2011 19:52 | Zocište, Beograd | O problemima obavešten specijalni posrednik EU za zaštitu verskog i kulturnog nasleda na Kosovu: Zocište
Autor: J. T.

Zocište, Beograd - Bez znanja i saglasnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC) izvodaci radova na proširenju lokalnog puta za selo Zocište potkopali su pravoslavno groblje i ušli tri metra u zašticenu zonu manastirskog poseda - potvrdio je juce za naš list iguman Zocišta protosindel Stefan (Milenkovic).

Iguman Stefan kaže da su radovi poceli pre mesec dana i da još traju. On napominje da je dalje korake prepustio nadležnom episkopu raško-prizrenskom Teodosiju. U sedištu Eparhije raško-prizrenske našem listu juce je receno da je Eparhija o problemu u Zocištu zvanicno obavestila Dimitrija Moskopulosa, specijalnog posrednika EU za zaštitu verskog i kulturnog nasleda na Kosovu. SPC od predstavnika EU ocekuje da u kontaktu s lokalnim vlastima reši problem.

U Moskopulosovoj kancelariji Danasu je objašnjeno da je specijalni posrednik EU za zaštitu verskog i kulturnog nasleda zabrinut zbog „slucaja“ Zocište i da veoma pažljivo radi na njegovom rešavanju, pogotovo što se tu ne radi samo o zaštiti manastira, nego i o primeni zakona jer je rec o specijalnoj, zakonom zašticenoj, zoni.

- Opština Orahovac izvodi sporne radove bez ikakve saglasnosti manastira i Eparhije i to ne samo u okviru specijalne zašticene zone, koju štite medunarodne garancije i njihovi kosovski zakoni, nego i na samom manastirskom imanju. Radovi se nastavljaju i pored protesta manastira i Kancelarije EU na Kosovu - izjavio je vladika Teodosije za Radio KiM iz Caglavice.

Isti izvor prenosi i izjavu Ifka Fatmira, direktora Katastra u kosovskoj opštini Orahovac, koji tvrdi da se radovi u blizini manastira trenutno ne izvode jer se ceka odgovor ERP. Prema saznanjima Danasa, lokalne kosovske vlasti u Orahovcu obratile su se ERP tek kada je problem stigao do nadležnih medunarodnim institucija. Diplomatski krugovi u Prištini nezvanicno tvrde da orahovacke vlasti nerado i teško saraduju na zaštiti srpske kulturne baštine.

Slobodan Petrovic, ministar za lokalnu samoupravu Vlade Kosova, kaže da namera rukovodstva opštine Orahovac nije bila ugrožavanje manastira i groblja, prenosi Radio KiM. On je najavio da ce se ministarstvo na cijem je celu angažovati na rešavanju problema u Zocištu.

Srednjovekovni manastir Zocište (14. vek) posvecen svetim vracima Kozmi i Damjanu, nalazi se u istoimenom selu, nedaleko od Orahovca. Pre oružanih sukoba na KiM, Zocište je, posle Ostroga, bio najposeceniji manastir u SPC. Posle uvodenja protektorata UN na KiM, najpre je zapaljen, a potom i uništen u eksploziji. Uprkos otporu meštana - u nekad mešovitom srpsko-albanskom selu sada žive, ne racunajuci monahe, samo Albanci - obnova manastira pocela je 2004, a tri godine kasnije osveštana je crkva svetih Kozme i Damjana. U manastiru trenutno žive cetvorica monaha. 


View the original article here

No comments:

Post a Comment